Petra Palomäki

torstai 20. huhtikuuta 2017

Kisakausi avattu!

Kisakausi tuli avattua maanantaina 17.4 Tessan kanssa Huittisten Ratsastuskeskuksella. Päätettiin startata pitkästä aikaa K.N.Speciali ja se onkin sopiva rata näin kauden alkuun. Jonkin verran tehtävää, muttei liian paljon vielä. Kisapaikalle saavuttiin joskus ennen 12 ja kerettiin siinä hetken aikaa seuraamaan muiden ratoja kunnes menimme laittamaan Tessaa kuntoon. Verkassa Tessa oli hieman alkuun säpsy, kun maneesissa oli muita laukkaavia hevosia ja T hieman ahdistuu jos joku laukkaa kovin läheltä. Kun pääsee töihin laukkaavat hevoset ei ole enää mikään ongelma eikä se niistä silloin edes välitä.

Verkassa huomasin, että Tessa oli hieman hätäinen eikä meinannut malttaa ottaa hyvin pidätteitä läpi. Päätin tehdä tehokkaaseen ja tuttuun tapaan kolmikaarisella kiemurauralla siirtymisiä ja hain sitä rentoutta ja nopeaa reagointia mun istunta-apuihin. Kun haluan hevosen siirtyvän ravista käyntiin sen pitää reagoida mun vatsalihaksiin kun alan valmisteleen puolipidätettä ja siirtymistä käyntiin. Siinä hetken aikaa työstettiin ja huomasin Tessan myös pikkusen purevan vasempaan ohjaan kiinni. Ei paljoa, mutta sen verran että halusin sitä hieman rennommaksi vasemmalle. Volttien ja taivutuksien kautta sain sitä hieman rennommaksi ja kuuliasemmaksi. Laukkassa hain vaan rentoutta, sillä Tessa oli aika hyvän oloinen siinä niin en halunnut liikaa sitä työstää...Tammat kun osaa melko nopeasti ottaa nokkiinsa pienemmistäkin asioista :D.


Kun pääsimme radalle oli käytössä erilainen maneesi, ihan kuin suureen putkeen oltaisiin ratsastettu. Maneesin pyöreä katto oli itsellekin hieman ahtaan oloinen, mutta onneksi hevonen oli yllättävän rento! Tuomareille pitää aina alussa käydä irvistämässä niin ei tartte miettiä sitä radalla. Radalla Tessa oli aika rento ja rauhallinen, ehkä jopa liiankin rento. Keskiravissa Tessa lähti suhteellisen hyvin eteen, mutta olisin halunnut siltä enemmän. Viikolla vilautteli semmosia pätkiä renneissä, että toivoin sen olevan samanlainen radalla. Tosin tamma valui niskastansa inan liian alas ja liike ei lähtenyt niin eteen ja rohkeasti kuin halusin. Oikeaan kierrokseen loiva kiemuraura oli hieman hätäinen, koska Tessa alkoi taas pikkusen painaan vasempaan ohjaan... Radalla en voi korjata tätä tekemällä volttia tai extra taivutuksia ja ton tamman kanssa jos alan säätään kesken radan niin menee homma pipariksi. Parempi sitten vaan esittää kuin hevonen ei painaisi ohjalle ja koittaa mahdollisimman eleettömästi hoitaa tilanne kuntoon. Lopussa itse mokasin ja unohdin laukkalävistäjän jälkeen, että piti siirtyä käyntiin eikä raviin. Hevonen tuli niin hienosti takasin, että olisin saanut hienon käyntisiirtymisen esitettyä. Mutta parempi, että ratsastaja mokaa kuin hevonen. Muuten rata meni ihan hyvin, ei parasta Tessaa eikä omaani mutta ei yhtään huono kauden ensimmäiseksi kisaksi. Tästä on hyvä jatkaa treenien parissa eteenpäin ja seuraavat kisat onkin Laviassa 6.5 Satakunta Cup:n merkeissä.

Tästä radasta saatiin 67,20% ja sillä irtosi luokan voitto. Tyytyväinen Tessan rentouteen ja siihen kuinka hyvin se käyttäyty. Näitä kokemuksia ja ratoja siis lisää! Mun istunnasta tosiaan sen verran, että noi mun kädet on saatava kuntoon. Positiivista on, että olen rennompi kädelle ja mun käsi joustaa paljon paremmin hevosen liikkeen mukana MUTTA, että ne sojottaa ulos ei onnistu :D Ja joo onhan tossa korjattavaa: niska, jalat, polvet, lantio, hartiat.....Ja sain 6,5 pistettä istunnasta mikä ei oo parasta :D Joten kun saadaan omaa istuntaa kuntoon niin alkaa hevosetkin paraneen. Kuski kuntoon niin hevoset kiittää! Tämä on hyvä tiedostaa mitä tekee väärin ja mitä on korjattavaa. Musta on vaan hieno asia jos pystyy näkemään itsessään myös niitä virheitä ja on halua korjata niitä! Jonkun mielestä voin ratsastaa aivan kamalan huonosti, mutta minä nään jo pientä parannusta mikä on tärkeintä ;)




Joko sielä on kisakausi aloitettu?


23 kommenttia

  1. Jotenkin harmi et kierrät edelleen saman tason kisoja samoja luokkia viemässä "pikkulapsilta karkit", ehkä hiemän kärjistetysti. Varsinkin jos meinaat jälleen mennä Satakuntacuppiin, missä toiset haaveilevat siitä mitä sä menet tekemään jo toista kertaa. Pärjääminen ja luultavaminnin murskavoitot. Hienostihan te vedätte, jonka takia olisikin hieno nähdä teidät jo vähän tasokkaammissa geimeissä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on tällä hevosella siirtyä heA luokkiin mutta vielä sen pääkoppa ei oo täysin valmis. Siksi haluan tammalle alkukaudesta varman startin. Satakunta Cupia tänä vuonna emme varsinaisesti kisaa, sattui tuo Lavian kisa vaan sopimaan kalenteriin :) Kun tamma paranee niin ei mitään järkeä hinkata alle A:n luokkia !

      Poista
    2. Kiitos mukavasta ja asiallisesta vastauksesta. Tsemppiä tulevaan!

      Poista
    3. Kiitos ja samoin sinne😊😊

      Poista
  2. Onko se tuo sun kummallinen riippuistunta joka aiheuttaa tahtivirheitä hevoselle vai onko se jostain kipeä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa istunnassa on korjattavaa josta kirjoitin ylös :) hevonen suorittaa aina parhaansa mukaan ja terve on. Jokaisella meistä varmasti aina jossain parannettavaa ^^

      Poista
  3. Voi jestas että on ilkeää kommentointia.

    Tsemppiä tuleviin kisoihin ja onnea voitosta, varmasti lähes jokainen aloittaa kisakauden helpommalla luokalla mitä olisi tarkoitus loppukaudella mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Voi jestas että on ilkeää kommentointia." Kukkahatut pois päästä ja kritiikki vastaan yhtä aikuismaisesti kuin Petra osaa sen ottaa.

      Poista
    2. Rakentavaa kritiikkiä on aina hyvä ottaa vastaan :) jos ilkeitä kommentteja tulee niin sitten vaan tulee. Mun mielestä kaikkien pitää osata ottaa vastaan myös negatiivista palautetta jos siihen on aihetta. Jos ei ole niin en mieltäni vaivaa niillä ;)

      Poista
  4. Kiitos sinulle :) ja tällaisen vaikean tamman kanssa ei voida hypätä suoraan vaikeisiin luokkiin. Asteittain eteenpäin hevosen mukaan :)

    VastaaPoista
  5. Siistiä ja eleetöntä ratsastusta! :) Mutta minäkin (täältä kotisohvalta ö-tasoisena, eli ei varaa arvostella missäään nimessä!) katselin istuntaasi, ennen istuit mielestäni suoremmassa ja tarmokkaammin? Onko salitreeni vaikuttanut istuntaani vai istuntatreeni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen istuin kyllä selkä suoremassa, mutta ei se ollut oikein. Uuden istunnan kautta alkuun könötän koska muuten mun kroppa ei pysty hakeen sitä lantioa keskelle satulaa ja rintakehää eteen. Harjoitus tekee mestarin ja pikku hiljaa eteenpäin. Meidän hevoset ainakin on nyt paljon kivemmin mennyt kun osaan olla rennompi kädellä. Katsoin viime vuoden kisavideoa Tessan kanssa ja istuin paljon enemmän lantiolla liikettä vasten vaikka selkä suorassa. Siksi näytti että istun paremmin, mutta mä koen että jos pystyn olemaan paremmin hevosen liikkeen mukana ja joustaa kädellä nopeammin ja paremmin niin olen mennyt eteenpäin. Aira Toivola on auttanut istuntaani ja jatkaa auttamista, jotta opin kantaan itseni vielä paremmin :)

      Poista
    2. Nimenomaan pala kerrallaan, alussa tärkeämpi sisäistää tämä rintakehää eteen ja lantiota alle = syvät vatsalihakset oikeasti aktiiviseksi. Kun tämä on automatiosoitunut niin voidaan lähteä "suoristamaan" eli pidentämään selkää. Itselläkin oli aluksi vaikea muille valmentajille selittää tätä "istuntaprojektiani" sitä aloittaessani. Mutta kyllä ymmärtävät nähdessään paremmin liikkuvamman ja tyytyväisemmän hevosen, samoin kuin Tessakin. ;)

      Poista
    3. Juuri näin! Kiitos tästä, päivä kerrallaan mennään kohti parempaa istuntaa (jos sitä joskus 20v päästä osaisi ratsastaa) :D

      Poista
  6. Minkä merkkinen tuo sun kisatakki on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin HHF messuilta taisi olla joku Ridmer ? saksalainen firma joka näitä myi 😊😊

      Poista
  7. Ainiin tuosta könötyksestä tuli mieleen, että itsellä olennaisesti auttoi siihen se, kun ensin lantion paikka keskelle, sen jälkeen rintakehä eteen ja alas, sitten siitä asennosta rintakehä auki ja "leveäksi" :) Ei könötytä, mutta rintakehä pysyy lantion päällä. Jos tästä ajatuksesta ois sullekin apua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo kiitos paljon! Ymmärsin mitä tarkoitat ja pitää mennä heti testaan :)

      Poista
    2. Tuuthan sitten kertomaan toimiko :) ?

      Poista
    3. Hei nyt loksahti toinen pala paikalleen ja ymmärsin tuon! Pystyin istuun edes hetken suoremmassa joten oli apua huimasti :)

      Poista
    4. Hyvä, jos oli apua :) Helposti alkuun sitä rintakehää pinnistää vähän turhankin paljon eteen-alas ja ilman tota rintakehän "avaamista" siinä menee äkkiä rintaranka jumiin, terveisin kokemusta on :D

      Poista